Historiikki

Itä-Savon Hevosystäväinseuran Historiikki 35 €. Postitse lähetettäessä tulee postimaksu päälle. Tiedustelut ita-savon.hevosystavainseura(at)outlook.com tai Helena Dahlström 050-3066627

Itä-Savon Hevosystäväinseuran virallinen syntymäpäivä on 20.2.1905, jolloin Mikkelin läänin kuvernööri kenraalimajuri A. Watatzi vahvisti säännöt, jotka oli päivätty 11. helmikuuta 1905.

Miksi uskalsin tarttua historiikin tekoon tietäessäni sen haasteet? Aihe alkoi kiehtoa minua, kun sain haltuuni Hemmo J. Salmen kirjoittaman Hevosjalostus Itä-Savossa, julkaisu vuodelta 1929, jossa kerrotaan Itä-Savon Hevosystäväinseuran perustamisesta. Sukututkijaystäväni Aija Liimatta löysi julkaisun isänsä isän Väinö Auvisen arkistosta. Hänen mielestään se kuului minulle, olinhan ravimiehen äiti ja kiinnostunut vanhoista papereista! Syntyperäisenä savonlinnalaisena tunnen tai tiedän ihmiset, suvut, paikat ja seudun historiaa. Sukututkijana olen tottunut etsimään tietoa monista lähteistä. Yrityksellämme oli myös hevostarvikeosasto, joten opin tuntemaan hevosmiehiä ja -naisia pitkän ajan kuluessa. Hevosystäväinseuran johtokunnan jäsenenä ja rahastonhoitajana on ollut helppo pitää yhteyttä jäsenistöön historiikin merkeissä.

Seuran kaksi ensimmäistä puheenjohtajaa Rafael Ferdinand Sarlin, myöhemmin Saraste, joka oli puheenjohtajana vuosina 1905 - 1907, ja Felix Finér, seuran toinen puheenjohtaja, vuosina 1908 - 1909, ovat puuttuneet asiapapereista ja historiikeistä tähän päivään saakka. Ensimmäisenä puheenjohtajana on mainittu Herttualan Kalle Kosonen, joka oli puheenjohtajana vuosina 1910 - 1920. Hevosjalostus Itä-Savossa kertoo seuran historiikin seikkaperäisesti vuoteen 1929, mutta ei mainitse puheenjohtajia tai muita toimihenkilöitä. Sen sijaan myöhempien vuosien asiakirjoista löytyy mainintoja, joista käy ilmi, että kaksi ensimmäistä puheenjohtajaa ei ole tiedossa. Ainut mahdollinen selitys on, että seuran pöytä- ja kirjekirjat vuoteen 1923 on ollut kadoksissa mahdollisesti pitkänkin aikaa. Minä löysin sen muiden kirjojen joukosta seuran arkistosta.

Savonlinnan Pihlajaniemellä 30. joulukuuta 2019

Helena Dahlström

Itä-Savon Hevosystäväinseura ry, Raviradantie 20, 57130 Savonlinna
 
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!